PETER NORDIN HAR ORDET

Cirkeln är nu sluten. Genom förvärvet har äntligen restaurang Godthem på Djurgården återbördats till fadershuset. Under 1950-, 60- och 70-talet hade nämligen Prinsen och Godthem samma ägare, precis som nu.

Villa Godthem är en unik grosshandlarvilla och före detta privatbostad som stod klar 1874 – den byggdes av hängivna beundrare som en gåva till den kända operasångaren Carl Johan Uddman. Historien berättar att den voluminöse Uddman för ovanlighetens skull promenerade hem från Operan och när han väl kom in i hallen flåsade utbrast: – Jag har GÅTT-hem!!! Därav namnet. Men ända sedan Stockholmsutställningen 1897 har Godthem fungerat som restaurang – den är alltså lika gammal som Prinsen. Och bägge är kända för sina legendariska Plankstekar, än i dag är mycket delikata och populära.

JAG FORTSÄTTER PÅ MITT UTSTAKADE SPÅR

VÄLKOMMEN till Sveriges vackraste matsal med Djurgårdens mesta trädgårdscafé kommer nu att pysslas om av mig och mina vänner. Restaurangen ligger bedårande vackert på det kungliga Djurgården men ändå i anslutning till city, vi är förmodligen huvudstadens mest centrala värdshus. Och huset är i bra skick: 2011 nyinvigdes Villa Godthem av Kungen och Drottningen efter en omfattande och välbehövlig renovering. Tack vare restaureringen kan Godthem stoltsera med matsal, café och veranda i klassisk svensk skärgårdsdesign av unikt snitt; miljön är både lättillgänglig och intim.

HJÄRTAT VID SPISEN

Under mina år vid spisen har det klassiska restaurangköket legat mig varmt om hjärtat. Denna lukulliska gren har en liten unik spets i svensk gastronomi. Den är inte direkt knuten till ett nationellt kök och dess traditioner. Istället är kokkonsten sprungen ur människors dagliga arbete. Rätter som Biff Rydberg och Pepparstek kommer från en tradition där kökschefen hela tiden utvecklar och förfinar tills rätten är unik. Både Prinsen och Godthem har sina rötter i denna underbara kokkonst – en gastronomi som har varit mitt ledmotiv under 25 år. Jag har lyckats få den både modern och anpassad till dagens önskemål om sundhet, ekologi och presentation.

Stefan Jonsson  är Villans köksmästare

Jag är extra stolt och glad över att Stefan Jonsson  är min ”Cuisinière”  – som villans köksmästare. Stefan har stor erfarenhet från Godthems kök och dess gastronomi. Han är ankare med stort kunnande i klassisk matlagning. Det är alltid  givande och spännande att tillsammans forma framtidens Godthem. Stefans signum är förstklassig matlagning där råvaror och aromer sätts i främsta rummet.

Med lugn och säkerhet förfinar våra råvaror. Stefan skall placera Godthem som destination för de gäster som vill uppleva ett värdshus i modern och traditionell form – både som ambitiöst kök men också uppleva villan som Stockholm mysigaste kvarter skrog. Här formar han gärna menyer till bröllop, arrangerar tillställningar och fester, allt under husets tak av vackra matsalar. …OCH EN FANTASTISK KONDITOR! Min fru är min följeslagare, och jag hennes. Carina är husets konditor och klassisk kallskänka. Faktum är att hennes far drev Gåshaga Värdshus på Lidingö under många år – det var dåtidens främsta gästgivargård och Carinas mor var dåtidens främsta kallskänka! Det innebär att Carina är uppvuxen i dessa miljöer och har fått mycket kunskap redan med bröstmjölken. Kanske är det därför hon hanterar just den klassiska svenska kokkonsten lika självklart som en fjäderlätt balettdansös rör sig på scen?