SLANKSTEK!

Nu presenterar vi en ny Plankstek. Vår vän, Greve. Douglas (KAK)  kom upp med idén. Han utamanade oss  kockar. Han tyckte att han ville kunna njuta god mat, utan att få i sig massa fett och kolhydrater. Jag med kockgäng antog utmaningen. Kom och testa Slank-steak. Grillad oxrygg, grönsakstimbal, puré av kikärtor och selleri med Michel Guérards slanka béarnaise.

PLANKSTEKEN!

Självklart kommer jag att låta denna klassiska anrättning få spelrum men i min version; just denna traktering är lite av min hemmaplan. Det var ju på Restaurang Prinsen – min hemvist sedan 1985 – som Planksteken gjorde entré i Sverige 1954 när Fru Törnquist lanserade den nya rätten. Något år senare kom den att göra stor succé på Godthem och har stått på menyn sedan dess.

Nu är det dags för Plankan!

Vi passerar potatis och blandar med äggula, ost och litet smör för att få en fyllig och underbar puré. Köttet är välhängd ryggbiff som grillas sakta över träkol. Vi serverar två såser: dels en varmslagen bearnaise lagad enligt alla konstens regler, dels en rödvinssky på kalvfond. Slutligen garnerar vi med rostade tomater och och varm spenat som vi sakta sauterat med lök. Hela anrättningen serveras på en rejäl ekplatta med en tunn träskiva av vit cederträ – som ger en fin smak till kött och potatis. Cederskivan används endast en gång och det gör att Planksteken blir ”extra vergine”. Jungfrustek! Ett måste vid något av dina besök!